Skjuta upp mens

Det är inte många som aldrig varit med om att hamna i en situation där man behöver skjuta upp mensen. Detta är något som de allra flesta kvinnor har drabbats av minst en gång i livet. Som tur är så kan man få hjälp med detta, så om det är så att det behövs så är det inte svårare än att kontakta en läkare och be om hjälp.

Då mens kan ställa till det i olika situationer så är det mycket positivt att det finns bra möjligheter att få hjälp med det, eftersom det gör att man kan känna sig mer ”fri” åtminstone vid vissa tillfällen.

När mens blir ett stort problem

När det kommer till menstruation så är det på det viset att det är stora skillnader mellan olika kvinnor. Vissa lider inte alls av mensen, medan det för andra är oerhört jobbigt varje månad. Den tredje gruppen, vilken består av kvinnor som har det problematiskt, men som inte lider lika mycket som de kvinnor som har det tuffast, är den största gruppen.

Om man tillhör någon av de två sistnämnda grupperna så är det invalidiserande med mens och av den anledningen är det viktigt att det finns hjälp att få. Att det går smidigt att fixa det endast med hjälp av läkemedel i pillerform gör att det blir ännu enklare att få hjälp de gånger man behöver det.

Eftersom det är många kvinnor som lider mycket av både mens och PMS så är det på det viset att det finns en rad olika sätt att få hjälp. Just att det blir ett problem som tar över vardagen är naturligtvis oerhört påfrestande för alla som drabbas. Att veta att det går att bli av med problemet med hjälp av gulkroppshormon (oftast tabletterna som kallas Primolut-Nor) är en stor lättnad vid den typen av tillfällen då man ska på semester eller liknande.

Det går även att skjuta upp mens när man tar p-piller. För att skjuta upp mens med p-piller gör man helt enkelt så att man skippar den vanliga luckan på 7 dagar och äter piller hela tiden istället. Detta är ett vanligt sätt att sköta det på, men det finns många som inte vill äta p-piller av en eller annan anledning och för dessa kvinnor är det bra att det finns alternativa vägar att gå, så som exempelvis Primolut-Nor på recept.

Anledningar till att skjuta upp mens

Först och främst är det så att det är viktigt att framhålla att mens är det mest naturliga som finns. Om det var så att alla kvinnor hade små blödningar utan smärtor och utan problem så skulle det inte behövas läkemedel för att skjuta upp mens.

De kvinnor som har ”lätt” mens behöver inte få någon hjälp alls, eftersom de knappast mörker av att de har mens överhuvudtaget. För de kvinnor som blöder mycket och som har svåra smärtor är det dock en helt annan sak.

Det är inte ovanligt för kvinnor som har mens-problem att de exempelvis blöder väldigt mycket. Detta leder inte sällan till att man blöder igenom både underkläder och kläder och det är naturligtvis oerhört påfrestande under vardagen att behöva tänka på det hela tiden.

För många kvinnor är det också väldigt svårt under de första nätterna då det kan blöda så mycket att det behövs extrema skydd för att man inte ska blöda ner madrassen och så vidare.

Detta med extrema blödningar gör att den som drabbas i vissa fall får vara hemma från jobbet någon dag eller två, att man får gå upp på natten för att byta mensskydd och så vidare. Oftast är det dock så att detta inte alls är allt, utan istället är det så att det också gör ont i magen, ryggen, att man får huvudvärk, att man är trött och så vidare.

För alla som har dessa problem är det till en otroligt stor hjälp att det finns läkemedel man kan ta de gånger man behöver skjuta upp mensen, eftersom de kvinnor som har svåra problem inte kan leva normala dagar under sin mens.

Att slippa planera släktmiddagar, fester, semestrar med mera utifrån ens menscykel är oerhört befriande, för det kan leda till att man både kan åka på semester de datum det är billigast flyg, fira jul utan att vara helt förbi av trötthet, träffa sina svärföräldrar första gången, hitta på något kul med barnen under höstlovet och så vidare.

Olika sätt att gå tillväga

Vi har redan varit inne på att man kan skjuta upp mensen med hjälp av p-piller och ett läkemedel som kallas Primolut-Nor (Norethisterone). Man kan även skjuta upp mensen med hjälp av p-ring, så det finns olika sätt att göra det på.

Om man redan använder ett av ovan preventivmedel så är det naturligtvis så att det bästa är att skjuta upp mensen med hjälp av det preventivmedel man har som möjliggör det. Är det så att man inte använder denna typ av preventivmedel så kan man istället satsa på att ta hjälp av ett läkemedel som Primolut-Nor.

Tabletter för mensförskjutning på recept

Den vanligaste tabletten för mensförskjutning bland kvinnor som inte använder någon av ovan nämnda preventivmedel är Primolut-Nor. Detta läkemedel är lätt att få utskrivet på recept av en läkare.

Du kan få detta läkemedel på recept både hos läkare online och hos läkare som du kan träffa fysiskt. Om du vänder dig till en gynekolog så kan det räcka med att du ringer och ber om ett recept så kan du hämta ut dina tabletter direkt på ett apotek utan att behöva göra ett läkarbesök.