Akne

Akne, eller finnar som vi vanligtvis säger, uppkommer genom inflammerade talgkörtlar då det är ett bakteriellt hudproblem. Inflammationen i talgkörtlarna kommer i olika grader och ju djupare inflammationen ligger, desto kraftigare akne har man.

Det är inte farligt med akne, oavsett vilken ålder man är i när man får utslagen. vanligast är det att akne uppkommer hos ungdomar under puberteten, men det är också så att vuxna kan drabbas av olika anledningar.

Akne – inte ett tecken på dålig hygien

Akne har ingenting att göra med bristande hygien och det är viktigt att påpeka. Det kan dock vara så att man får akne och andra utslag i huden på grund av att man tvättar sig för mycket och därmed torkar ut huden.

Det är viktigt att ta hand om sin hud på ett bra sätt och att tvätta ansiktet med produkter som är till just för den känsliga huden i ansiktet.

Om du har akne så innebär inte det nödvändigtvis att du har fet hy och detta är viktigt att komma ihåg. Detta är en vanlig missuppfattning, så är det så att du tror att fet hy + akne alltid hänger ihop så är du inte ensam om att tro det.

Att använda produkter för fet hy kan ge dig mer akne. Ofta är det så att man ska använda hudvårdsprodukter som är till för känslig hud istället för produkter som är för fet hy. Du kan enkelt reda ut vilken hudtyp du har med hjälp av en hudterapeut, eller så kan du kontakta en hudläkare för hjälp.

Ansikte och andra utsatta områden

Att man kan få akne i ansiktet, på ryggen och på bröstet är ingen hemlighet och det är många som har fått uppleva akne just på dessa områden. Det varierar från en person till en annan var man får akne, men ofta är det ansiktet som drabbas hårdast.

Varför är det då just ovan nämnda områden som drabbas hårdast? Anledningen till detta är att det är på dessa områden som man har flest talgkörtlar.

När det kommer till vuxenakne är det ofta så att man får det på hakan och runt käken. Är det så att man har akne på dessa områden och är kvinna så är det vanligtvis ett tecken på hormonella förändringar i kroppen.

Olika typer av akne i olika åldrar

Akne vulgaris (tonårsakne/ungdomsakne), akne tarda (vuxenakne) och cystisk akne (grov akne) är de tre sorter som finns. Den sistnämnda är den som är jobbigast att drabbas av då den ger upphov till cystor mellan hudlagren, vilka kan ge upphov till ärr och bölder.

Vad gäller akne vulgaris och akne tarda så kan man ofta behandla aknen med professionell hudvård. Med cystisk akne är det däremot svårare och för att få bukt med denna typ av akne så behövs ofta preparat så som exempelvis Tetracyklin eller Roaccutan (antibiotika).

Den akne som kallas för ungdomsakne/tonårsakne försvinner oftast efter puberteten, men så är det naturligtvis inte för alla. Vissa får dras med det under stora delar av livet, men mellan de båda finns inte något större samband. Man kan drabbas av vuxenakne utan att ha haft ungdomsakne/tonårsakne och man kan ha akne i unga år utan att ha det som vuxen.

Symptom vid akne

Om man drabbas av den akne som kallas akne vulgaris (tonårsakne/ungdomsakne), som också kallas för ”vanlig” akne, så är det på det viset att aknen kommer i form av gula eller röda utslag som ömmar och som är upphöjda. Denna typ av akne uppstår oftast i ansiktet, på ryggen och på bröstet. Denna typ av akne lämnar sällan några ärr och den läker oftast ut av sig själv.

Vid akne tarda (vuxenakne) så är det samma typ av utslag och det är oftast inte svårt att veta om det är just akne man drabbats av. Ibland kan det dock vara så att det kan förväxlas med rosacea, men det beror på hur den akne man har ser ut.

Om det är så att det är cystisk akne det handlar om så visar sig aknen ofta i form av ömmande och stora knölar alternativt ihåliga cystor som sitter djupare i huden. Om du vill slippa ärr så är det viktigt att du uppsöker en läkare som kan hjälpa dig med en kräm. Med rätt kräm är det så att det dels blir bättre och dels slipper man ärr.

Do’s and don’ts

Det finns en hel del man kan göra (och inte göra) själv när det kommer till akne. Många av er vet troligtvis redan om en hel del, men vi ska lista några av de viktigaste sakerna att ha koll på när det gäller akne. Följ dessa råd om du vill minska besvären:

  • Kläm inte! – Detta är något vi alla vet om, men det är oerhört svårt att inte klämma på en finne, så vi förstår er alla som brukar göra det, trots att vi vet att man inte ska göra det
  • Tvätta inte för ofta! – Då akne inte har någonting alls att göra med dålig hygien så ska man komma ihåg att inte tvätta sig för ofta. Tvättar man för ofta så kan det torka ut huden och det kan förvärra situationen
  • Använd rätt hudprodukter! – Var noga med vad du väljer för typ av rengöring. Det är inte bra att använda ansiktstvätt för fet hy om man inte har fet hy. Många tror att finnig hy är samma sak som fet hy, men så är inte fallet
  • Täpp inte till talgkörtlarna! – Var noga med vad du använder för produkter i ansiktet både vad gäller smink, ansiktstvätt, krämer, oljor, serum etcetera. För feta produkter täpper till och det gör att det blir värre. Satsa på fukt istället
  • Tänk på vad du äter! – Det finns vissa livsmedel som rent allmänt kan sägas förvärra akne, men det är individuellt hur påverkad man blir av just vad man stoppar i sig. Här går forskningsresultaten isär, så satsa på att själv lära känna din kropp för att se efter om det är så att aknen förvärras av särskilda saker du äter eller inte
  • Sola med måtta! – Detta gäller naturligtvis inte endast personer med akne, utan det är allmänt viktigt att vara försiktig med solandet. Det är dock på det viset att solen kan göra aknen bättre, men då det krävs att man har solskydd (som ofta kommer i form av en något fet kräm) så kan det förvärras av solskydds-krämen. Det finns särskilda solskydd som är framtagna för just ansiktet, så satsa på den typen av solskydd. Kom också ihåg att vissa mediciner mot akne kan ge pigmentförändringar av solen
  • Peela inte med kornbaserad peeling! – Det är bra att peela huden även vid akne, men man ska absolut inte använda sig av kornbaserad peeling! Då den typen av peeling går hårt mot huden så kan huden rivas upp plus att kornen kan sprida infektionen till andra delar av ansiktet
  • Stressa ner! – Stress är en faktor som i många fall har visat sig påverka hudens tillstånd negativt. Så gott det går är det av denna anledning viktigt att se till så att livet är så stressfritt som möjligt

Hormoner och akne

Hormoner ansvarar för utvecklingen av talgkörtlar och efter det att dessa har mognat (under puberteten) så får vissa akne. Kroppen producerar ett överskott av manliga hormoner (androgener) under puberteten och dessa stimulerar talgproduktionen i talgkörtlarna. Överskottet av talg är en av de saker som kan leda till akne.

Alla läkare är överens om att akne är en hormonsjukdom. Det är naturligtvis också på det viset att vissa är mer genetiskt benäga att utveckla akne och att sådant som rökning, stress, olämplig hudvård, dålig kost med mera kan utlösa akne.

Hur hänger då hormoner och akne ihop? Det är inte endast för kvinnor det är så att det finns ett samband mellan hormoner och akne, men det är i synnerhet kvinnor som drabbas och det har att göra med både menscykel, graviditet och klimakteriet.

Hos kvinnor fortsätter hormoner att fluktera medan det hos män fungerar på det viset att hormonerna stabiliseras. Hos kvinnor är det främst i åldern 20-40 år som hormonerna gör sig påminda efter puberteten och sedan drar det igång igen under klimakteriet.

Då kvinnor är särskilt benägna att drabbas av hormonellt betingad akne så är det också så att de kvinnor som drabbas kan ha problem med akne från puberteten tills dess att klimakteriet är över.

Ha tålamod

Det går att bli av med akne, men det kan ta lite tid. Då det är ett så vanligt problem så finns det också många olika sätt att få hjälp. Man kan själv välja i vilken ände man ska börja, men ett tips är att om du vill satsa på en bra hudvårdsrutin så är det bättre att besöka eller kontakta en hudterapeut än att gå till ett apotek.

Om du hellre vill ta hjälp av en läkare så är det bara att kontakta en läkare istället. Det är upp till dig, men det finns hjälp att få från olika ställen, så utsikterna att bli av med sin akne är bra.