Duac

Duac är en gel som används för att behandla akne. Alla som har lätt till medelsvår akne kan använda denna gel, men om det är så att det är svår akne som ska behandlas är det inte tillräckligt med Duac, utan då finns det annat som är mer lämpligt. Det är viktigt att använda rätt läkemedel för sin akne, då det finns olika grader av det.

Just Duac innehåller både Bensoylperoxid och Klindamycin, vilka båda är antibiotika. Det är ett anti-infektivt aknemedel som dödar bakterier samt förhindrar spridning av akne.

Läkemedlet är receptbelagt, så det krävs läkarbesök för att man ska kunna få det.

Hur använder jag Duac?

För att få ut så mycket som möjligt av Duac gel så ska du följa följande riktlinjer:

  • 1) Tvätta den angripna hudområdet med en mild tvål. Skölj sedan ansiktet noga och badda försiktigt huden torr. Du ska INTE gnugga huden!
  • 2) Fördela ett tunt lager av Duac på det område du har akne. Undvik att få gelen i näsa, ögon och mun när du stryker på den
  • 3) Använd Duac en gång dagligen och tvätta ansiktet plus stryk på Duac gel cirka 1 timme före sänggående så att gelen torkar in ordentligt innan du lägger dig
  • 4) Du ska använda Duac en gång om dagen under hela den period som läkaren ordinera

Duac hållbarhet

Duac har 8 veckors hållbarhet, så efter det att du är klar med behandlingen är det viktigt att du kommer ihåg att kassera tuben. Efter 8 veckor är det bara att kasta det som är kvar i den gamla tuben och börja med en ny.

Det är lätt att hålla koll på när det är dags att börja med en ny tub om man bara skriver ner datumet för när man påbörjar varje ny tub. Det går på ett kick och det gör att man alltid kan vara säker på att det är en fräsch och fullt verkande Duac-gel man använder.

Tvätta handduk och örngott ofta

Kom ihåg att byta den handduk du använder till ditt ansikte ofta, gärna en gång om dagen. Detsamma gäller för örngott. Både handdukar och örngott älskar att samla på sig bakterier, så genom att hela tiden se till att byta ut både handduk och örngott så håller sig huden fräschare.

Bensoylperoxid kan bleka textilier som är färgade, så tänk på att stryka på gelen 1 timme före sänggående (som nämnt ovan), men kom också ihåg att det är smart att använda sig av vita textilier när det kommer till de som kommer att komma i kontakt med ansiktet och Duac.

Man kan köpa både billiga och bra textilier i vitt på exempelvis IKEA, så passa på att köpa hem ett par stycken nya och fräscha när du besöker den affären, eller en annan butik som har bra textilier, för all del.

När du tvättar dina textilier som kommer att vara nära akneutbrottet så är det viktigt att tänka på vad för slags tvättmedel och sköljmedel man använder. Tänk på samma sätt som när man har en nyfödd hemma. Det är bara att fokusera på produkter utan parfym och som är ekologiska så är du på den säkra sidan.

Sluta inte för tidigt med behandlingen!

När man börjar använda sig av Duac så är det ofta så att det blir bättre och många tänker att de inte behöver fortsätta använda gelen, eftersom det ju blivit bättre. Detta är en fälla då många tror att det är okej att avbryta behandlingen efter det att symptomen försvunnit.

Om man slutar tidigare än vad läkaren ordinerat så löper man stor risk att drabbas av snabbt återfall och då är ju hela behandlingen meningslös.

Håll ut och använd gelen hela perioden ut så ska du se att det blir ett bra resultat!