Primolut-Nor

Primolut-Nor är ett läkemedel som innehåller det hormon som kallas för noretisteron. Detta hormon har liknande verkan som progesteron (även kallat gulkroppshormon), vilket är ett av kroppens egna könshormoner.

Detta läkemedel används för att skjuta upp mens, för utebliven mens eller för att påskynda mensen. Här ska vi gå igenom hur Primolut-Nor fungerar främst i egenskap av läkemedel som man använder för att skjuta upp mensen.

Varför skjuta upp mensen?

För er som har använt detta läkemedel tidigare så är det inte en fråga om ”varför” man ska skjuta upp mensen, utan det är snarare en fråga om ”när”. Vissa tillfällen i livet blir betydligt trevligare om man kan skjuta upp sin mens, vilket gör att detta är ett läkemedel som många kvinnor använder någon gång i livet.

Alla som har använt sig av Primolut-Nor någon gång kan intyga att detta läkemedel underlättar vardagen på ett mycket tillfredsställande sätt de gånger man känner att man vill skjuta upp mensen. Det finns en mängd olika anledningar till varför man vill skjuta upp mensen, så som en viktig tillställning, semesterfirande, resor inom jobbet, viktiga möten, bröllop och så vidare.

Att det går att skjuta upp mensen och att det är många som väljer att göra det vid vissa tillfällen betyder inte att man ska se på mens som någonting annat än helt naturligt. Det är såklart det mest naturliga i världen att ha mens, problemet är bara det att många kvinnor lider av mens på ett sätt som gör att vardagslivet påverkas.

Om man har väldigt påfrestande mens så är det såklart väldigt positivt att det finns läkemedel som kan hjälpa en. Med hjälp av Primolut-Nor så kan man åtminstone slippa allt det jobbiga som mens för med sig för hårt drabbade vid särskilda tillfällen, vilket är bra. Det är positivt att hårt drabbade kvinnor kan planera resor och annat utan att ständigt behöva planera livet efter sin menscykel.

Hur fungerar Primolut-Nor?

Efter ägglossningen så frisätts gulkroppshormon från gulkroppen och förbereder slemhinnan i livmodern på att ta emot det befruktade ägget. Ägglossningen sker under de 14 sista dagarna i en menscykel och är det så att ägget inte är befruktat så sjunker halten av gulkroppshormon i blodet och gulkroppen tillbakabildas. Slemhinnan i livmodern skrumpnar och stöts ut från kroppen vid den mensblödning som följer.

Efter det att du slutar ta Primolut-Nor så kan du förvänta dig att få en mensblödning efter cirka 2-5 dagar. Om det skulle vara så att du inte har fått en mensblödning efter 5 dagar så ska du kontakta din vårdcentral, gynekolog eller ungdomsmottagning.

Det är inte så att det blir en ovanlig blödning, utan det är en ”vanlig” mensblödning som kommer efter det att man upphör med läkemedlet. Det är med andra ord ingenting att vara orolig över, utan det kommer att vara som dina vanliga mensblödningar.

Man tar Primolut-Nor senast 3 dagar före sin förväntade mens. Det är alltså ett läkemedel som är lättare att använda för kvinnor som har en väldigt välfungerande menscykel. Om det är så att du vet att mensen alltid kommer med exempelvis 28-30 dagars mellanrum så är det betydligt lättare att ha koll på mensen och därmed betydligt lättare att vara helt säker på när man ska ta Primolut-Nor än om man har en oregelbunden menscykel.

Det vanliga är att man tar detta läkemedel i 10-14 dagar och så fort man slutar så kan man, som nämnt förvänta sig att få mens som vanligt igen. En vanlig dosering för Primolut-Nor är 1-2 tabletter dagligen.

Biverkningar

Det finns eventuella biverkningar som bör vägas in i beslutet gällande om man vill ta Primolut-Nor eller inte. Bland annat så kan du uppleva menssmärtor efter det att du slutar ta tabletterna och mensen kommer igång igen. Det är också så att du kan få humörförändringar som gör att du kan känna dig arg och nedstämd.

Då det är ett vanligt läkemedel så finns det mycket kunskap om både biverkningar och annat, så om något händer efter det att du börjar ta tabletterna, eller efter det att du har slutat, så ska du kontakta vården. Det räcker med att säga att det är Primolut-Nor det gäller så kan de hjälpa dig.

En annan biverkning som man kan råka ut för med Primolut-Nor är oväntade blödningar. Om detta händer så ska du genast kontakta vården. En läkare kommer att behöva undersöka dig för att se efter vad blödningen beror på så att hen kan vara säker på att det är en biverkning som har att göra med Primolut-Nor. Som kvinna kan man få oväntade blödningar av ett flertal olika anledningar så det är extra viktigt att kontakta vården om du har blödningar som inte har med din vanliga mens att göra.