Reseapotek

Oavsett om du och din familj bara ska iväg för en helg på landet eller semestra utomlands i fjärran, så bör du alltid ha med dig ett resapotek för eventuella händelser. Då du eller dina kära råkar skada sig eller blir sjuka, speciellt om du reser med barn.

För alla vet hur snabbt en olycka kan vara framme, att du snubblar till och skrapar upp knäna, bränner dig i solen och så vidare. Då är det alltid bra att vara förberedd. Här kommer lite tips på hur du bäst fixar till ditt eget lilla resapotek.

Skrubbsår

Barn och skrubbsår går hand i hand och hör sommaren till, med tanke på att det då är shorts och bara ben som gäller. Vid ett skrubbsår är det flytande tvål och ljummet vatten som är det bästa sättet att rengöra skrubbsåret eller annat sår för den delen.

Har man tillgång till koksaltlösning fungerar det också lika bra.
Ibland kan det gå riktigt illa och ett förband kan behövas. Se därför till att ha kompresser och plåster i olika storlekar med på resan eller utflykterna. För att slippa att kompresserna fastnar i såret, går det bra att ta på lite vaselin först.

Eftersom vaselinet förhindrar att kompressen fastnar i sårskorpan.
Något som också är bra att ha med i sitt resapotek är kirurgtejp (vit hudvänlig tejp) och gärna några tejpremsor som är smala. Remsorna är till för att dra ihop jack och skärsår. Elastisk binda och gasbinda är även bra att ha med sig, då bindorna ser till att hålla förbandet på plats. Glöm inte bort att packa ner en sax som alltid är bra att ha med sig.

Trots att du har tvättat rent efter alla konstens regler händer det ibland att ett sår ändå kan bli infekterat. Då är det Alsolspritlösning du bör tvätta såret med och eventuellt lägga ett omslag om det skulle behövas. Tänk på att det svider ganska mycket och då kan det vara bra att ha med några godisklubbor med, som ”plåster” på såret så att säga.

Solskydd är a och o!

Något som är ganska lätt att glömma bort är att du och dina kära inte smörjer in er i solskyddskräm tillräckligt ofta eller inte alls. Det är a och o att använda sig av ett solskydds med hög faktor till en början, speciellt när det gäller barn. Solskyddsfaktorn bör ligga på minst 25 och vara vattenfast. Det bättre att smörja in en gång för mycket och särskilt om det är mycket bad på schemat.

En sak som du också bör tanka på är att skydda huvudet och ögonen. En keps eller solhatt är en bra början och gärna ett par bra solglasögon. Vistas ni vid vatten eller på stranden, så reflekterar solen och gör att ögonen blir irriterade. Nästan som att man skulle bli snöblind.

Skulle någon av er ha bränt sig i alla fall, kan en Hydrokotisonsalva eller kylbalsam lindra svedan. Badda gärna med kallt (ej iskallt) vatten och naturligtvis bör man hålla sig från solen någon dag. Ett bra tips är att hålla sig inomhus mitt på dagen eller i alla fall i skuggan.

Glöm inte dricka!

En sak som är mycket viktigt är att se till att dricka mycket när det är varmt ute, eftersom man svettas ganska mycket. Sol i en kombination med alldeles för lite att dricka kan faktiskt leda till uttorkning. Vid diarréer och kräkningar, gäller det att se till att få i sig vätska för att undvika att bli uttorkad.
Om man får diarré bör man inte ge avslagen Coca Cola eller andra drycker som är söta, eftersom det ger en motsatt effekt och istället ökar diarrén. Se därför till att packa ner vätskeersättning eller gör din egen. Recept går att hitta på nätet om man skulle vilja gör en egen ersättning.

Smärta och feber

Alla som är föräldrar vet hur snabbt barn kan få feber eller får ont. Därför kan det vara all idé att packa ner smärtstillande- och febernedsättande medicin som innehåller paracetamol som till exempel Panodil eller Alvedon. Medicinerna finns i tablett- och flytande form, men också som stolpiller. Ha gärna med näsdroppar och febertermometer eftersom det kan vara bra att till hands.

Myggbett som kliar

Det är mycket svårt att skydda sig från myggbett eller andra insektsbett och det kvittar hur mycket man än försöker. Därför bör man vara förberedd för kliande bett. Ett bra sätt är att stryka på Hydrokortinsonsalva 1 % eller badda med lite Alsolspritlösning.

Ibland räcker det med att ta lite kylbalsam för att lindra klådan. I vissa fall går det att ta någon typ allergitablett, för det kan också stilla klåda. Har du små barn så kan det vara en bra idé att ta med myggnät till sängen eller barnvagnen.

Risken för fästingbett

Du bör tänka på att inom vissa geografiska område finns det möjligheten att fästingar bär på ett TBE-virus. Viruset kan vara orsaken till hjärninflammation encefalit. Befinner du dig mycket i Stockholms skärgård, Mälarens östra del eller semestrar mycket i Baltikum eller Centraleuropa. Då kan det vara smart att överväga att vaccinera dig och familjen mot fästingburet TBE-virus.

Fästingar kan dessutom orsaka att man får en Borreliainfektion och det är en bakterieinfektion som påverkar nervsystem och leder. Fördelen är att infektionen kan behandlas mycket effektivt med antibiotika. Tänk också på att de fästingar som finns utanför högriskregionen kan smitta med Borreliainfektion.

Ha för vana att ta och undersök dig själv och dina barn dagligen, för att se om ni har fått några fästningar. Vilket gör att du hinner plocka bort dem innan dem har hunnit fästa sig ordentligt. Det gör att du minskar risken för att ni ska få Borrelia.

Semestra utomlands

När man semestra utomlands kan det vara bra att ta reda på om några vaccineringar behöver göras och gör det i god tid. För vissa typer av vaccin kräver några månaders förberedelser. Något som alla förmodligen vet som har rest utomlands förr, är att inte dricka vattnet i landet även om de säger att det är okej.

För det är bara att inse att bakteriefloran är annorlunda jämfört med Sverige oavsett vilket. Tänk på att gäller att inte skölja frukt eller liknande med kranvatten eller ha is i sin dryck, om man inte vet säkert att isen är gjord på flaskvatten. För det kan ställa till det och semestern blir inte som du hade tänkt dig från början.

Checklista inför resan

Här kommer checklistan på vad ditt resapotek bör innehålla:

  • Pincett
  • Sax
  • Febertermometer
  • Fästingplockare

Förband:

  • Kompresser och plåster
  • Elastisk binda och gasbinda
  • Smala tejpremsor – Typ steristrip
  • Kirurgtejp

Övrigt:

  • Alsolspritlösning
  • Koksaltlösning
  • Solskyddskräm
  • Myggmedel
  • Vätskeersättning
  • Smärtstillande- och febernedsättande medicin
  • Näsdroppar
  • Hydrokotisonsalva 1 %
  • Åksjuktabletter

Glöm inte bort att ta med mediciner som är föreskrivna som behövs varje dag eller när det akut, typ insulin, allergi eller astmamedicin. Tänk på att ta med extra medicin eftersom det kan hända något oförutsett som förseningar med flyg eller liknande.

Slutord

Alla produkter går att hitta hos Apoteket eller liknande, fråga personal om råd om du känner dig osäker. För det är bättre att vara förberedd på om nu mot förmodan olyckan skulle vara framme. Förhoppningsvis har du nytta av dessa goda råd och tips. Så nu vet du vilket som är det bästa resapoteket att ha med dig på resan med familjen oavsett vart ni tar vägen!